Tutustu näköislehteen ilmaiseksi Uutisten viikon ajan

Näin estät väärää tietoa leviämästä - Uutisten viikko 2021

Tänä vuonna Uutisten viikko 1.-5.2. haastaa torjumaan väärän tiedon leviämistä ja ottamaan selvää, mikä on totta. Tutustu näköislehteen ilmaiseksi Uutisten viikon ajan.

Uutisten viikon kunniaksi olemme avanneet näköislehden kaikille lukijoillemme, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua haasteeseemme ja ottaa faktoista selvää. Näköislehti on avoinna maksutta perjantaihin klo 16 asti.

Näköislehteen

Mistä tiedän, mikä on totta?

Feikkiuutissivustot, kärjistynyt keskustelukulttuuri ja trollitehtaat haastavat jokaisen miettimään sitä, mihin voi luottaa ja mikä on totta. On hyvä osata lukea kriittisesti, eikä niellä mitä tahansa perätöntä totuutena. Luotettavan tiedon merkitys on tullut yhä suuremmaksi. Samalla taito tunnistaa luotettavat lähteet on tullut yhä tärkeämmäksi.

Jokaisella on oikeus kertoa mielipiteensä. Sananvapauteen kuuluu kuitenkin aina myös vastuu sanoistaan – mitä tahansa ei voi väittää totuudeksi. Verkossa kuka tahansa voi esiintyä asiantuntijana, tuoda oman mielipiteensä esiin faktana ja saada viestilleen suuren yleisön. Pahimmillaan totuudeksi nousee se, joka huudetaan kovimmalla äänellä.

Tiedotusvälineissä mielipiteen ja faktan selkeä erottaminen toisistaan on olennainen eettinen kysymys. Siihen velvoitetaan Journalistin ohjeissa. Uutisessa pyritään aina tasapuolisuuteen ja siihen, että asioita tarkastellaan eri näkökulmista. Tavoitteena ei siis ole ajaa omaa agendaa vaan hahmottaa, miten asia todella on. Lisäksi moniäänisyys on keskeinen journalismin arvo. Pyrkimyksenä ei ole rummuttaa tietyn ryhmän kantaa, vaan antaa foorumi hyvin monenlaisten ihmisten ja ryhmittymien julkiselle keskustelulle. Pyrkimys totuudenmukaisuuteen on journalismin kulmakivi ja perusperiaate. Tarkkuus faktoissa on journalismin luotettavuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Journalistin on suhtauduttava kaikkiin tietolähteisiin kriittisesti, kunnioitettava yksityisyyden suojaa ja pyrittävä tasapuolisuuteen. (Lähde: Sanomalehtien liitto)

Haluatko lukea jatkossakin luotettavia uutisia?

Ole kriittinen lukija ja valitse luotettava tiedon lähde.

Tilaa lehti